zondag, november 05, 2006

Sewar Sewir

Op Kerstavond werd er in het “Oude Indië” Europees gegeten met het traditionele Zwartzuur als hoofdgerecht. Het wordt opgediend met een aardappelgarnituur en een vruchtencompote, bijvoorbeeld peren, perziken of appelmoes. Kokkie verbasterde de naam tot Sewar Sewir.

Veel van de hieronder volgende recepten gaan uit van het gebruik van verse kruiden. Indien deze niet verkrijgbaar zijn, moet men naar smaak grotere hoeveelheden gebruiken.

Zwartzuur van Kip of Eend
Dit recept komt uit “Oma’s Indische Keukengeheimen”, het kookboek van Mevr. M.A.Keasberry-van Beekom.
Het volgende pas lezen na en belist niet tijdens het eten:
Mevrouw Keasberry had voor de oorlog een modezaak in Djokja op Malioboro. Het deel van de Malioboro tussen de spoorwegovergang en de Witte Paal heet nu Jalan Mangkubumi. De winkel, met altijd één of twee mooie jurken in de étalage, was gelegen tussen de bioscoop Rex ( nu Rati geheten ) en de Witte Paal. Met twee van haar zonen, Naldie ( Donald ) en Jackie heb ik in het gevangenkamp Sorabayan gezeten. We vormden samen een kongsie, een gezinsvervangend vriendschapsverbond. Naldie kookte, als er wat te koken viel, Jackie deed klusjes en ik smokkelde. Het smokkelen werd mogelijk gemaakt dankzij de verplaatsing van het toilet.

Dit bevond zich eerst binnen de prikkeldraad omheining. Het was niet meer dan een grote kuil waarover dikke balken waren gelegd. De maden krioelden in gesloten gelederen over de balken. Het ging tot het ritueel behoren om met een plens water deze wormpjes weg te spoelen alvorens de noodzakelijke procedure kon beginnen. De waterput, waar we ons dagelijks verfristen met een paar emmertjes water, bevond zich op ongeveer vijftien meter van de sterk riekende kuil. Op een dag ontdekte men, dat er grijze vlokken in de put dreven.Het bleek, dat ongerechtigheden van de kuil door de poreuze grond siepelden en na verloop van tijd de put hadden bereikt.

Er werd toen buiten het kamp een “powder room for gentlemen” ingericht boven een sloot aan de rand van de desa (dorp). Aldus kon er gesmokkeld worden. Je kreeg klappen en andere straffen als het ontdekt werd. Ik ontdeed het ingekochte vlees altijd van zijn bananenblad-verpakking en hield de rauwe lillende massa onder mijn blouse tegen mijn toen zeer holle buik, waardoor het als het ware één werd met mijn mager scharminkelig lichaam. De wacht heeft mij nooit betrapt. Jackie was erg zenuwachtig en deugde niet voor het vak van smokkelaar.
Na de oorlog bezat de familie het gerenommeerde Indische restaurant Djokja in de Ferdinand Bol straat in Amsterdam.


Ingrediënten:
1 braadkip (in stukken gesneden)
100 gram boter
1 ½ grote ui
peper
nootmuskaat
pijpje kaneel
3 kruidnagels
suiker naar smaak
zout
½ fles rode landwijn
azijn

U kruidt de in stukken gesneden kip met peper zout en nootmuskaat en U braadt haar aan in boter.
U haalt de kip uit de pan en U smoort in de jus de fijn ggesneden ui glazig. U legt de stukken kip terug in de pan onder toevoeging van kruidnagels, suiker, kaneel, een scheutje water en de rode landwijn.
U laat de kip gaar sudderen.
Aangezien dit gerecht zoetzuur van smaak moet zijn, kunt U eventueel wat azijn toevoegen.
Deze zwartzuur van kip gaat uitstekend samen met gekookte aardappelen, rode kool of vruchtencompote. Maar ook gewoon met witte rijst is het erg lekker.


4 reacties:

Op zondag, 08 juli, 2007 , Blogger sdolan zei...

Hi,

Ik spreek niet goed hollands, en weet niet of if het nog kan schryven. Maar myn vader is de Jacke dat U verteld . Spreekt U English. Ik find het heel leuk om iets te weeten van myn vader's jonge jaaren. Als U my trug will schryven, ben ik heel bly. Hoop dat U my well verstaad.

Dank U heel veel
Shirley Keasberry/Dolan

 
Op woensdag, 15 augustus, 2007 , Blogger Unknown zei...

Hi Shirley,
You may have a look at the website of the Keasberry family: www.keasberry.nl
There you will find all the details about your family. Please let us know if anything is missing or incorrect.
Rob van der Horst (married to Helen Joan Keasberry)

 
Op zondag, 19 augustus, 2007 , Blogger Louis Doppert zei...

Dear Shirley,

As I do not know your e-mail address I can not reply your questions.

Louis

 
Op zaterdag, 03 november, 2007 , Blogger keasberry.com zei...

Hallo,

Bedankt voor uw verhaal over mijn Ooms Donald & Jack Keasberry. Als u nog meer verhalen heeft over vroeger, dan bent u welkom ook deze te posten op onze blog www.keasberry.com

Mvg
Jeff Keasberry

 

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage