zondag, november 05, 2006

Zwartzuur

Het volgende recept is uit een Indonesisch kookboek, dat bovendien een leerboek is. Het is bestemd voor de opleiding van onderwijzend personeel:’Bekas pengajar Sekolah Guru Wanita.’

“NASI dan SAMBAL SAMBALAN”
Ny. Sitti Nur Zainuddin-Moro
De Indo-Europeanen vormden een doorgeefluik van de Europese technologie en cultuur naar de Indonesische samenleving. Dit recept is een voorbeeld van de cultuuroverdracht.

Bahannya:
ayam
Bumbunya:
bessensap ( anggur ) sedikit
4 sendok bawang merah iris
sepotong kayu manis
½ sendok the cengkeh
1 sendok the merica
cuka
gula + pala
kecap + tepung
mentega
garam

Membuatnya:
Ayam dipotong-potong, dilumari dengan merica, garam. Bawang ditumiskan setengah matang dimasukkan bumbu dan bessensap, kemudian ayam. Setengah empuk dicampurkan kecap, cuka dan gula. Kuahnya, diberi tepung sedikit, kalau kurang kental.
Zwartzuur ayam dimakan dengan kentang rebus dan compote.



Oudjaar 1931, Tjoekir
V.l.n.r.:
Achterste rij: Tante Maggie Beem-Guldenaar, Oom Frans Beem, Oom Dick (Alfonse) Doppert, Maddie Beem, Maudy Doppert, Johan Doppert ( Pap ), Tante Ellie Beem-Guldenaar, Oom Frits Beem
Middelste rij: John Beem, Tante Wies Beem, Oma Naomi Beem-Cephas, Loek Doppert, Mathilde Doppert-Beem (Mam), Jan Doppert
Voorste rij: Bert Doppert, Frans Beem, Chris Beem, Henk Beem, Wim Beem, René Doppert
John, Frans, Chris en Wim zijn de kinderen van Oom Frans en Tante Maggie. Oom Frits en Tante Ellie zijn de ouders van Henk en Maddie.

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage