zondag, mei 06, 2007

Tante Cooke

Tante Cooke

Mam vertelde over tante Cooke: Zij was mijn beste vriendin. Het merkwaardige van onze vriendschap was, dat we elkaar mevrouw bleven noemen. Misschien omdat ze veel ouder was dan ik.

Wij woonden inmiddels in Klatèn, toen het bericht kwam, dat tante Cooke nog maar kort te leven had. Mam wilde haar graag nog zien en bovendien ook bij de uitvaart aanwezig zijn. Zij verkeerde in grote twijfel, want zij kon voor haar gezin toch niet wekenlang wegblijven.
Oma, Mams moeder, gaf het volgende advies: `Raadpleeg een doekoen. Ik weet hier in Djokja één, die echt heel goed is.'

Een doekoen is een Indonesische geneeskundige zonder academische opleiding. Desondanks of misschien juist daardoor bezit hij een breed spectrum aan kennis en vaardigheden. Deze omvatten o.a. kennis van kruiden ter bestrijding van uiteenlopende ziekten; hij of zij helpt bij bevallingen, masseert pijnlijke spieren, legt dromen uit en treedt op als voorganger bij offer en oogstfeesten. De zeer begaafde doekoens kunnen ook de toekomst voorspellen of wellicht beter gezegd ‘voorvoelen’.

Hoewel Mams meer vertrouwen had in de Westerse medische wetenschap liet ze zich toch door Oma overhalen om de befaamde doekoen te consulteren. Zij gingen er samen naar toe met een mand vol eetwaren en kleding als honorarium. Hij accepteerde namelijk geen geld.
Mams legde hem precies uit wat het probleem was. De doekoen gaf haar acht kruidnagels met het volgende advies: 'U moet elke dag op één kruidnagel kauwen en als alles op is, dan aanvaardt u de reis naar uw vriendin.'

Na acht dagen reisde Mam af naar Tjoekir. Inderdaad kon zij tante Cooke nog spreken, die ondanks de ernst van haar toestand geheel bij kennis was. Zij overleed de volgende dag.

Kruidnagel heeft een licht verdovende werking. De olie ervan wordt bijvoorbeeld op een ontstoken kies gedruppeld om de pijn te vezachten. Als het gat van de holle kies groot genoeg is kan je er ook gewoon een hele kruidnagel in stoppen. Dat de doekoen Mam kruidnagels voorschreef als kalmeringsmiddel is begrijpelijk. Maar de juiste dosering van acht stuks is toch wel opmerkelijk.

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage