zaterdag, mei 10, 2008

1 René




In 1940 verhuisden wij naar Djokja. Deze provincie hoofdplaats bezat een AMS (Algemene Middelbare School) en een HBS (Hogere Burger School). De AMS was een driejarige vervolgopleiding na de MULO. Het diploma was gelijkwaardig aan dat van de HBS. Op de talenafdeling (A) kon men ook Maleis en Javaans leren. René koos voor de afdeling wiskunde (B). De AMS had veel Indonesische leerlingen. Zij behoorden tot de welgestelde families en de adel uit diverse landstreken.
De Europese kinderen werden opgevoed met de toenmalige Christelijke normen en waarden zoals monogamie en geen sex voor het huwelijk. De vooraanstaande Indonesische families waren in een bepaald opzicht erg praktisch. Zij waren bevreesd, dat hun puberzoon een ongeneeslijke of zelfs dodelijke geslachtsziekte zou oplopen bij een prostituee. Ter voorkoming hiervan namen (huurden of kochten) zij voor hem een maagdelijk meisje als minnares. Soms werd uit deze verbintenis een kind geboren. Een voorbeeld hiervan is prinses Partini, de oudste dochter van prins Mangkoenegoro VII.
Het is duidelijk, dat de Europese jongens met rode oortjes luisterden naar de eerste sexuele ervaringen van hun Indonesische medeleerlingen.
Voor Indonesische meisjes van stand golden andere regels. Je mocht hen als vriend zelfs niet aanraken en zeker niet in het openbaar.
Als een Indonesiër wilde opklimmen tot de hoogste rangen van het Binnenlands Bestuur dan was het niet voldoende, dat hij zich perfect in het Nederlands kon uitdrukken. Hij behoorde ook mee te kunnen doen aan typisch Europese feesten. Veel adellijke Indonesische jongens leerden daarom stijldansen zoals de foxtrot, de tango, de Engelse en Weense wals. Zij volgden de lessen op dansscholen of privé in het ouderlijk paleis. Hun danspartners waren zogvuldig geselecteerde meisjes van goeden huize. Eén van hen was Jenny Sensius. Zij fungeerde ooit als danspartner van de Solose prinsen Hadiwidjojo en Koesoemojoedo. Soms waren zij gekleed in een nauw sluitende kaïn (een gebatikte wikkelrok). Dat was lastig als je grote passen moest nemen zoals bij de Weense wals. Jenny speelde later voor baboe Oerip in de televisieserie 'Stille Kracht'. Was het maatgevoel en de elegantie van deze Indonesische mannen erfelijk of cultureel bepaald? Zij dansten in het algemeen voortreffelijk.
Eens in het jaar werd er een feest op de AMS georganiseerd. Het zou multicultureel ‘avant la lettre’ genoemd kunnen worden. Er werden klassieke Indonesische dansen met gamelan muziek gedemonstreerd; de Chinezen voerden een sprookje op in authentieke klederdracht. Aan het eind van de avond draaide men grammofoonplaten met Europese dansmuziek.
Maud was een keer met René mee geweest naar zijn schoolfeest. Zij danste uitsluitend met haar broer. René liet niet toe , dat een Indonesische jongen met haar danste. Hij mocht hun zusters immers ook niet aanraken.

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage