zaterdag, mei 17, 2008

Malang




Melie was een oudere zuster van mijn vader en Wies de jongste zuster van mijn moeder. Vanwege het grote leeftijdsverschil noemde Wies haar Tante Melie. Het was van ondergeschikt belang, dat de betiteling ook correct was volgens de lijn van bloedverwantschap. Zij waren, evenals uiteraard mijn ouders, nog familie van elkaar. Voor ons kinderen waren zij natuurlijk allebei tantes.
Tante Wies was als eerste Indo in Nederlands Indië benoemd tot directrice van een huishoudschool. Deze school was gevestigd op Orò-òrò Dòwò. Tante Melie en Tante Wies besloten samen te wonen. Tante Melie, reeds gepensioneerd, deed het huishouden, terwijl tante Wies haar drukke baan had. De derde, die onder hetzelfde dak verbleef was Boebie, een Malthezer Leeuwtje. Het hondje had een wit krullend vacht en ronde donkere oogjes. Hij kon opzitten met een gemak en stabiliteit alsof het een natuurlijke eigenschap was. Als je wat lekkers in zijn bek stopte, verorberde hij het hapje en bleef daarbij in de opzit positie. Boebi was dol op ritjes met de demmo, een gemotoriseerde driewielige taxi. Als je het woord demmo liet vallen dan begon hij al blaffend en kwispelend met zijn staart zenuwachtig heen en weer te lopen. Het gebeurde vaak, dat hij in een willekeurige voorbij rijdende demmo sprong. Dit tot groot vermaak van de inzittenden. Na verloop van tijd werd Boebie met de demmo thuis bezorgd. Er hoefde niets betaald te worden. Met zijn clowneske optreden had Boebie de chauffeur voldoende beloond.
Jan deed in 1937 eindexamen Lager School. Het was de bedoeling, dat hij naar de HBS in Djokja zou gaan. Helaas opende deze nieuwe HBS haar deuren pas in 1938. Hij kon het schooljaar overbruggen door bij de tantes en Boebie in de kost te gaan en zo de lessen te volgen op de Malangse HBS. In 1938 kwam hij weer bij ons in Klatèn wonen.
Maud ging na haar Lagere School in 1939 eveneens naar de HBS. Jan en Maud namen samen dagelijks de trein naar Djokja tot wij in deze stad kwamen te wonen.

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage