zondag, oktober 12, 2008

Landschap

De onderneming Wanoedjojo ligt in het stroomgebied van twee rivieren. De kali Opak ontspringt op de helling van de vulkaan Merapi en stroomt in zuidelijke richting. Niet ver van de ruïnes van het Hindoe tempelcomplex Lòrò Djonggrang, beter bekend als de Prambanan tempels, vertakt zij zich.

Deze zijarm, de kali Gawé markeert de oostelijke begrenzing van het stroomgebied. Hij loopt bij Wanoedjojo langs een tweehonderd meter hoge langgerekte heuvel. Deze is een uitloper van Goenoeng Kidoel, het Zuidergebergte. In tegenstelling tot de streek tussen de twee rivieren is het kalkrijke bergland onvruchtbaar. Wonosari is de hoofdplaats van het district Goenoeng Kidoel. De armoede van de bevolking is spreekwoordelijk. 'Dia seperti orang Wonosari', hij is als iemand uit Wonosari betekent: Hij is zo arm als een kerkrat.


De kali's Opak en Gawé monden uit in de Indische Oceaan. Op de zeebodem bevindt zich het paleis van Ratoe Lòrò Kidoel, de vorstin van de Zuidzee. Hoewel de vorstin uitblinkt in alle denkbare goede eigenschappen, bezit zij toch een enkele eigenaardigheid. Zij heeft iets tegen de kleur groen. Als je onwetend hiervan in groene kleding gaat pootje baden, dan loop je een groot risico. De kans bestaat, dat de zeekoningin je sleurt naar haar onderwaterpaleis, waar je voor onbepaalde tijd achter de tralies komt te zitten of in haar sponde moet liggen.

De Ratoe Lòrò Kidoel is ook de beschermvrouw van de vorsten uit het huis Hadinigrat. Dat zijn de Soenan van Soerakarta en de Sultan van Djokjakarta. Behalve beschermvrouw is zij ook de minnares van de Soenan. Daarom wordt zij ook wel Njai Ròrò Kidoel genoemd, hetgeen betekent: Ongehuwde Minnares uit het Zuiden. In de paleistuin staat de toren Panggoeng Songgo Boewono. Al eeuwenlang is de toren de plaats, waar de Soenan en Njai Ròrò Kidoel elkaar eens in het jaar ontmoeten om hun relatie te bezegelen.


Vanuit Wanoedjojo zie je in het Noordwesten de Merapi. De berg geeft met een rookpluim aan, dat hij tot de werkende vulkanen behoort. Djokja ligt aan de voet van deze berg.

's Avonds als maan en sterren verstek laten gaan, dan zie je een lichtstreep, die in de lucht lijkt te zweven. Het zijn de lichtjes van Kali Oerang op 1200 meter hoogte op de helling van de vulkaan. Het is een vakantiedorp waar enkele welgestelde inwoners van Djokja een tweede huis bezitten.

De Merapi demonstreert soms zijn werking door een goedaardige uitbarsting te laten zien. Dan rollen vuurballen van de top de helling af. Ze volgen elkaar op met exact gelijke intervallen van enkele minuten. Halverwege de helling verdwijnen de vuurballen achter de berg. Wellicht rollen ze in een ravijn waar doorheen bij een grote uitbarsting de hete lava stroomt. Aan de westzijde van de vulkaan ligt het plaatsje Moentilan, waarvan de omgeving menigmaal werd verwoest. Desondanks komen de boeren na hun vlucht steeds terug om hun uitzonderlijk vruchtbare akkers te bewerken onder de rook van de dreigende vulkaan.





0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage